Gjødsling av ferdigplen
Gjødsling av ferdigplenen er viktig for å sikre en frisk og sunn plen med god vekst, og for å hindre etablering av mose. Gjødsel er mat for plenen, og hvis den ikke får nok, taper den næring og blir gul.
Gjødsling det første året
Det året du legger ut ferdigplenen, anbefaler vi å gjødsle plenen hver tredje til fjerne uke i vekstsesongen. Fordi du gjødslet underlaget før du rullet ut ferdigplenen, trenger du ikke å gjødsle ytterligere den måneden du legger plenen.
Spre ut ca 3 kg Ferdigplen gjødsel og sørg for jevn fordeling. Optimal mengde ser omtrent slik ut:
Ved gjødsling skal du så vidt se kornene i gressteppet.
Gjødsling fra det andre året
Fra det andre året anbefaler vi gjødsling tre ganger i året under normale forhold. Hvis plenen din utsettes for stor slitasje og ekstra mye nedbør, anbefaler vi samme hyppighet som i den første sesongen.
Sesongens første gjødsling skal gjøres om våren når plenen har begynt å bli grønn. Gjødsle også én gang midt på sommeren og én gang rundt månedsskiftet august/september.
Pass på at du gjødsler rett før eller i regnvær. Hvis gjødselen ikke løser seg opp, men blir liggende oppå plenen, kan det gi sviskader i gresset. Hvis det ikke er meldt regnvær den neste tiden, kan du eventuelt vanne plenen manuelt etter gjødsling.
Pass på at du leser instruksene på forpakningen til Ferdigplen Gjødsel nøye for å unngå skader på plenen og miljøet.
Kan jeg gjødsle for mye?
Det er ikke skadelig for plenen om den får for mye gjødsel. Det som skjer ved overdreven gjødsling er at plenen vokser mye og blir mer slitesterk, men husk at den også vil måtte klippes oftere!
Kalking av ferdigplen
Kalking av ferdigplenen sørger for at jorda holder riktig pH. Kalking skal ikke gjøres like ofte som gjødsling. Under normale forhold anbefaler vi i Norsk Ferdigplen å kalke tidlig om våren hvert andre eller tredje år. Hvis du har mye spesielle jordforhold eller veldig mye mose i plenen, kan du kalke hver vår så lenge problemet vedvarer. Hvis ferdigplenen din har partier med mose, kan du gjerne kalke direkte på feltene med mose.
Kalk ofte med små mengder
Det er bedre for ferdigplenen å få regulert pH med små mengder kalk ofte, enn med store mengder sjelden. Vi anbefaler derfor å ikke kalke sjeldnere enn hvert tredje år. Hvis plenen får for store mengder kalk av gangen, kan det gi sviskader på plenen. En god måte er å kalke én gang om våren, enten mens det fremdeles er snø på bakken, eller rett etter. Ved å kalke på snøen unngår du sviskader på plenen, og kalken fordeler seg jevnt sammen med smeltevannet.
Spre ut ca 5–10 kg kalk per 100 m2. Sørg for jevn fordeling. Optimal mengde kalk ser omtrent slik ut:
Hvilke forholdsregler bør jeg ta ved kalking av ferdigplenen?
Det er viktig at du ikke kalker for mye av gangen, og at du alltid vanner rett etterpå for å unngå sviskader. Pass på at du leser instruksene på kalkforpakningen nøye for å unngå skader på plenen og miljøet.
Bruk hansker når du håndterer kalk for å beskytte huden din. Videre anbefaler vi at du ikke setter fra deg sekken med kalk på plenen mens du holder på. Den kan velte og søle ut kalk, og du risikerer sviskader på plenen. Fyll heller på kalk i en bøtte som du kan bære med deg mens du strør den ut.