Tenker du at anlegging av plen virker som en umulig oppgave? Å anlegge en grønn og flott plen er noe alle kan klare! Med riktig utstyr og teknikk har du faktisk gode forutsetninger for suksess. Nedenfor tar vi for oss det du trenger å vite om anlegging av plen. Følger du stegene i vår guide får du en frodig og levedyktig plen.
Først må du skaffe det du trenger til å anlegge plenen. Enkelte ting må du ha, mens andre er valgfrie. Nødvendige produkter er:
Ekstra utstyr vi anbefaler er:
Uansett hvilken metode du velger ved anlegging av plen, er et godt underlag en nødvendighet for å sikre et godt resultat. Du trenger et underlag som er flatt, ikke for kompakt, og uten stein og røtter. Når du har funnet fram alt som trengs av utstyr og produkter, må du rett og slett brette opp ermene og gjøre litt grunnarbeid!
Det kan godt være helling i hagen, men det bør ikke være humper, steiner og lignende i underlaget. Dette vil nemlig forplante seg videre, slik at også plenen blir ujevn. Gjør derfor en innsats for å få et glatt og rett underlag!
Slik går du fram:
Gjødsel gir jorda maten den trenger for å utgjøre et godt underlag for din nye plen. Man bør alltid gjødsle før man sår eller ruller ut plen. Bruk et produkt beregnet for plen, som Ferdigplen Gjødsel. En god tommelfingerregel er 3-4 kg gjødsel per 100 m2. Vi anbefaler å heller gjødsle litt mindre og flere ganger utover i sesongen, enn mye på én gang.
De fleste kommer langt med å gjødsle for hånd med hansker, men det finnes også noen hjelpemidler du kan bruke. Sørg uansett for å være nøye og få det så jevnt som mulig.
Når grunnarbeidet er gjort, er det tid for å få gresset i jorda. Her er fremgangsmåtene for de som skal bruke ferdigplen og de som skal så frø ulike.
Vi har tidligere laget en guide til såing av plen. Skal du bruke gress på rull, er dette noen gode tips:
Når frøene er sådd eller ferdigplenen er rullet ut, starter vedlikeholdsjobben. Vi har publisert en artikkel om temaet, og der finner du flere råd til vedlikehold av plen. Her går vi gjennom noe av det grunnleggende:
De første 14 dagene er vanning spesielt viktig. Sørg for å vanne nok, slik at de første centimeterne blir fuktet og røttene oppfordres til å vokse nedover.
Jevnlig gjødsling vil gi en grønn og flott plen. Og vi får ikke sagt det nok: gjødsle heller litt og ofte enn mye og sjelden! Husk også å vanne etter gjødsling for å unngå svimerker.
Vår anbefaling er å tilføre litt mer gjødsel noen dager etter plenen er sådd eller lagt. Deretter bør du gjødsle hver tredje til fjerde uke det første året.Regelmessig klipping sørger for at gresset blir sterkt. Sørg riktignok for å ikke klippe for mye. Generelt er 4 cm optimal høyde for gresset, men her finnes det noen unntak:
Kalk er ikke nødvendig i alle hager, men det kan være vanskelig å vite om du trenger det eller ikke. Vi anbefaler deg derfor å kalke for å være på den sikre siden. For mange kan nemlig kalk være helt avgjørende for å få et fint plenresultat. Bruk 25 kg kalk per 100 kvadratmeter.
Ønsker du å sjekke pH-verdien i jorda di, finnes det testere for dette. Optimalt skal jorda ha pH over 6.Norsk Ferdigplen står klare til å svare på dine spørsmål om anlegging av plen. Vi tilbyr også hjelp med både grunnarbeid og legging av ferdigplen.
Send oss en forespørsel, så svarer vi så snart som mulig!
Her finner du en oversikt over våre tjenester.