Klipping
Riktig klipping er avgjørende for en fin plen. Lengden på gresset kan for eksempel påvirke hvor mye mose du får i ferdigplenen din, og hvordan den ser ut etter vinteren.
Det er bedre å klippe ofte og lite enn sjelden og mye. Klipp så ofte at minst 2/3 av den totale gresslengden får stå igjen hver gang. Hvis det avklippede gresset er langt, må du rake det vekk så det ikke blir liggende og hindre lufttilgangen til plenen.
Ikke klipp plenen kortere enn 4–5 cm, men øk gjerne lengden mot slutten av høsten.
Les mer
her om riktig klipping av ferdigplen.
Gjødsling
For å holde plenen din sunn år etter år, er det viktig å sørge for riktig tilførsel av næring.
Det året du legger ut ferdigplenen, anbefaler vi å gjødsle plenen hver tredje til fjerde uke i vekstsesongen. Du trenger ikke å gjødsle ytterligere den måneden du legger plenen.
Fra det andre året anbefaler vi gjødsling tre ganger i året under normale forhold –– første gang når plenen begynner å bli grønn om våren, andre gang midt på sommeren, og tredje gang på slutten av sensommeren.
Spre ut ca 3 kg Ferdigplen gjødsel og sørg for jevn fordeling. Optimal mengde ser omtrent slik ut:
Ved gjødsling skal du så vidt se kornene i gressteppet.
Les mer her om riktig
gjødsling av ferdigplenen.
Kalking
For at plenen din skal trives, er det viktig at jorda holder riktig pH. Det gjøres gjennom kalking. Du skal ikke kalke like ofte som du gjødsler. Under normale forhold anbefaler vi i Norsk Ferdigplen å kalke tidlig om våren hvert andre eller tredje år.
Når det kommer til kalk er det bedre med små mengder ofte, enn med store mengder sjelden. Vi anbefaler derfor å ikke kalke sjeldnere enn hvert tredje år.
Spre ut ca 5–10 kg kalk per 100 m2. Sørg for jevn fordeling. Optimal mengde kalk ser omtrent slik ut:
Les mer her om
kalking av ferdigplenen.
Vanning
Når den første sesongen er over og ferdigplenen har etablert seg i underlaget, skal plenen i utgangspunktet klare seg med naturlig vanning fra nedbør.
Ferdigplenen skal bare unntaksvis vannes manuelt. Dette gjelder ved gjødsling og kalking av plenen hvis det ikke er ventet regn, og hvis plenen viser tegn til visning. Husk at du må følge nøye med på plenen din. Hvis den ser ut til å komme seg etter tørken, skal du slutte å vanne.
Vær forsiktig med å vanne plenen for tidlig om våren og for sent på høsten. Vanning om våren påvirker røttenes utvikling, og vanning sent på høsten kan føre til isbrann hvis det plutselig kommer frost i plenen.
Les mer
her om riktig vanning av ferdigplenen.
Raking
Raking av plenen hver høst og vår er et viktig vedlikeholdstiltak. Løv og langt gress må fjernes om høsten for å unngå at plenen får dårlig lufttilførsel og blir kvalt over vinteren. Ved å rake om våren gir du nye skudd tilgang på lys og luft, noe som gjør at plenen holder seg sunn og frisk. For å unngå tråkkskader bør du la plenen tørke opp før du raker om våren.
Slitasje
Generelt blir plener ofte utsatt for ujevn slitasje. Det er vanlig å bruke noen områder av plenen mer aktivt enn andre. Pass derfor på å ha litt variasjon i hvilke områder av plenen som brukes hardt. Forsøk for eksempel å flytte fotballmålet eller basketkurven litt rundt hvis du har mulighet, slik at ikke det samme området alltid blir utsatt for slitasje.
Unngå også å bruke plenen hardt om våren og høsten. Om våren må gressdekket få tørke opp etter vinteren, og bør ikke belastes fullt før sesongens første klipping. Om høsten minsker veksten i plenen, og med det bør bruken også reduseres. De første tre til fire frostnettene bør du unngå å tråkke på gresset. Kommer det snø i denne perioden, kan hardtramping av snøen føre til isdannelse og isbrann i plenen.
Husk at gressartene som inngår i ferdigplenen har litt ulike krav til gjødsling, vanning og klippehøyde. Dette skaper en robust plen, men artsblandingen vil påvirkes av bruksmåte og vedlikehold. Ved å være oppmerksom på hva plenen din trenger og følge våre råd for riktig bruk, vil du kunne glede deg over en sunn og sterk plen.