Ulike underlag trenger ulike forberedelser
Hva slags forarbeid som kreves før du kan legge ut plenen, avhenger av hva slags underlag du har på tomten. Et underlag bestående av stein eller jord trenger annen oppbygging av fyllmasser og matjord enn om du skal legge ny plen oppå en eksisterende plen.
Les våre spesifikke råd for å forberede
jordtomt,
steintomt eller
eksisterende plen.
Ved ønske om å heve underlaget
Mange som skal legge ferdigplen har fått gjort utgravninger på tomten, og ønsker å heve underlaget slik at det er på høyde med grunnmuren på huset.
Hvis du skal heve underlaget for plenen, må du få tilført nye jordmasser. Disse skal komprimeres lagvis underveis, og dette gjøres gjerne med gravemaskin. Hvis du har utført gravearbeider eller har hevet nivået på tomten betraktelig, anbefaler vi at du venter noen måneder før matjord fylles på. Med hjelp fra regn, og eventuelt snø, får underlaget pakket seg av seg selv. Dette gjør det lettere å unngå humpete underlag på sikt, fordi de dypere jordlagene allerede er komprimert, og du unngår dermed setningsskader.
Fyll på med jord
Uansett hva slags underlag du har som utgangspunkt, er det nødvendig å tilføre ny jord for at plenen skal ha noe å gro fast og trives i. Den generelle regelen er at plenen trenger minimum 30 cm jord, men helst mer. Jordlaget bør bestå av 10 cm matjord og minimum 20 cm fyllmasser.
Hvis du skal legge ferdigplen oppå en eksisterende plen, holder det å bare legge 10 cm matjord, fordi den gamle plenen allerede har tilstrekkelig med jord under.
Matjord, også kalt soldet jord, er silt gjennom metallrister og er fri for stein, gresstorv, harde jordklumper og større røtter. Det er lett å få planter til å gro i denne jorda, men fordi den er eksklusiv, kan det være greit å ikke bare bruke matjord når vi legger plen. Det er mer økonomisk å ha et lag med fyllmasser under. Fyllmasser er ikke sortert, og inneholder mer sand og stein enn matjord.
Komprimer og rak opp underlaget
Ferdigplen må legges på et fast, men ikke hardpakket underlag. Dette underlaget bør være mest mulig rett og i plan. Det er underlaget som definerer hvor slett plenen din blir. Et humpete dekke kan gi en ujevn plen, og dette kan gjøre at det dannes vanndammer i plenen og at den noen steder kan bli vanskelig å klippe. Alle groper og søkk må derfor jevnes ut. Når du har fylt på med jord, er det en god idé å valse underlaget med en plenrulle.
Etter at underlaget er valset, er det nødvendig å rake toppdekket lett opp for at røttene i ferdigplenen skal få god kontakt med jorden.
Sørg for riktig pH i jorden
For at plenen din skal ha de beste vekstvilkårene, er det viktig å sørge for riktig pH i jorden. Optimal pH er nøytral, altså med en verdi på 7. Hvis jorda har lavere pH er den sur, og det gjør at mosen blant annet trives bedre. For å unngå mose er det derfor lurt å kalke jorden. Kalk er basisk, og nøytraliserer den sure jorda.
På Østlandet er det gjerne en del kalk i jorda fra før, men vi i Norsk Ferdigplen anbefaler å kalke underlaget uansett. Hvis du ønsker å sjekke pH-verdien før du legger plen, kan du sende inn jordprøver til et laboratorium. Det koster ikke mye, og det kan være en god investering for å finne ut hva slags planter som naturlig vil trives i hagen din.
Et annet sikkert sikkert tegn på at jorden har lav pH, er om det er mose i den eksisterende plenen. Hvis du skal legge ferdigplen over en eksisterende plen med mose i, anbefaler vi å kalke plenen før du legger ny plen. Da unngår du lettere at mosen dukker opp i den nye plenen din.
Spre ut ca 5–10 kg kalk per 100 m2. Sørg for jevn fordeling. Optimal mengde ser omtrent slik ut:
Gjødsle underlaget for å tilføre god næring til jorda
Etter at du har kalket underlaget, anbefaler vi å gjødsle for å tilføre god næring til jorda. Ved å gjøre dette allerede før du ruller ut ferdigplenen, blir opptaket av næringen mer effektivt fordi røttene ikke må vente på at gjødselen løses opp og renner ned gjennom gresslaget. I stedet kan de suge opp næringen rett fra underlaget. Gjødslingen eliminerer også faren for sviskader på den nylagte ferdigplenen.
Spre ut ca 3 kg Ferdigplen gjødsel per 100 m2. Sørg for jevn fordeling. Optimal mengde ser omtrent slik ut:
Les mer om gjødsling og kalking av plen
her.
Når underlaget er ferdig kan du bestille ferdigplenen
Mål opp arealet som skal dekkes, og bestill ferdigplen. Pass på å avtale et leveringstidspunkt som gir deg mulighet til å legge den ut umiddelbart etter mottak.
I vår nettbutikk kan du enkelt bestille ferdigplen til ditt areal. Besøk vår nettbutikk her.