Forberedelser
Nøkkelen til et godt plenresultat ligger i forarbeidet, så før du bestiller ferdigplen bør du forberede underlaget. Ferdigplen er ferskvare, og når du først har mottatt plenen, har du begrenset med tid før den tørker ut.
Steg 1 – Sjekk underlaget
Hva slags forarbeid som kreves før du kan legge ut plenen, avhenger av hva slags underlag du har. Et underlag bestående av stein trenger annen oppbygging av fyllmasser og matjord enn om du skal legge ny plen oppå en eksisterende plen.
De ulike underlagene trenger ulik mengde jord, men felles for dem alle er et topplag av minst 10 cm matjord. Les mer om å legge plen på
steintomt,
jordtomt og
eksisterende plen.
Steg 2 – Forbered underlaget
Ferdigplen må legges på et fast, men ikke hardpakket underlag. Dette underlaget bør være mest mulig rett og i plan. Det er underlaget som definerer hvor slett plenen din blir. Et humpete dekke kan gi en ujevn plen, og dette kan gjøre at det dannes vanndammer i plenen og at den noen steder kan bli vanskelig å klippe. Alle groper og søkk må derfor jevnes ut. Når du har fylt på med
plenjord, er det en god idé å valse underlaget med en plenrulle.
Etter at underlaget er valset, er det nødvendig å rake toppdekket lett opp for at røttene skal få god kontakt med jorden.
Les mer om forberedelser til å
legge ferdigplen her.
Steg 3 – Gjødsle og kalke
Etter at underlaget er raket, bør du gjødsle og kalke. Ved å gjøre dette før plenen rulles ut, sørger du for gode vekstvilkår og optimal pH i jorden. Mose trives i lav pH, og ved å tilføre kalk heves pH-verdien. På Østlandet har jorden ofte en del kalk, men vi anbefaler å kalke underlaget uansett.
Spre ut ca 3 kg Ferdigplen gjødsel og ca 5–10 kg kalk per 100 m2. Sørg for jevn fordeling. Optimal mengde ser omtrent slik ut:
(ideell spredning av gjødsel)
(ideell spredning av kalk)
Les mer om
gjødsling og kalking her.
Du kan kjøpe
ferdigplen gjødsel og
ferdigplen kalk her.
Steg 4 – Bestill ferdigplen
Mål opp arealet som skal dekkes, og bestill ferdigplen. Pass på å avtale et leveringstidspunkt som gir deg mulighet til å legge den ut umiddelbart etter mottak.
Legge ferdigplen
Ferdigplen er ferskvare og bør legges ut snarest etter at den er mottatt. Venter du for lenge, kan den tørke ut. Vent derfor med å bestille plen til du har forberedt underlaget, og sørg for at du har anledning til å passe ekstra godt på den i de neste fire ukene. Plenen bør legges ut innen 24 timer etter mottak.
Steg 5 – Rull ut plenen
Når du skal rulle ut plenen, bør du starte med å legge ut lange strekk først. Legging av plen er ikke helt ulikt å legge parkett. Hvis du begynner med å tilpasse plenen i kroker og rundt blomsterbed først, kan du ende opp med mye kapp og svinn.
Hvis du er usikker på hvor du bør begynne, anbefales det å starte utrullingen langs arealets lengste, rette kant.
Som ved legging av parkett skal rullene med plen legges forbandt, altså slik at skjøtene er forskjøvet i forhold til hverandre.
Pass på å dra skjøtene godt sammen. Hvis det er mellomrom mellom skjøtene, kan ferdigplenen tørke ut på kantene, og stykkene vil trekke seg fra hverandre. Da klarer ikke de horisontale gressrøttene å vokse over skjøten. For å justere kan du gjerne dra litt i plenen som i et teppe. Om det likevel oppstår gliper, kan du fylle på med matjord eller sand. Gresset vil sakte, men sikkert tette seg igjen.
Steg 6 – Tilpass ferdigplenen
Skjær til endestykker og kanter med en spiss spade eller kniv.
Unngå å tråkke rett på nylig utlagt plen. Legg gjerne ut en plate å gå på ved legging av plen i hjørner og kanter. Jo større trykkflate beskyttelseslaget har, desto bedre er det.
Etterarbeid
Når du har lagt ny plen, er det viktig at du har anledning til å passe ekstra godt på den i de første fire ukene. God pleie i denne tiden gir de beste forutsetningene for en fin og sunn plen.
Steg 7 – Vann plenen
Vann plenen umiddelbart etter legging. Mengden vann avhenger av årstid og temperatur, men normalt anbefaler vi å vanne med spreder i to til tre timer annenhver dag de første to ukene. Varmt vær krever mer vann. Det er lurt å vanne på morgenen eller på kvelden, for ved høy varme og sterkt sollys fordamper mye av vannet.
Følg med på plenen din. Unngå over- og undervanning, og tilpass vanningen til nedbøren. Hvis det regner når du har planlagt å vanne, kan du vente noen dager. Hvis plenen får for lite vann vil den tørke ut, og røttene klarer ikke å etablere seg i underlaget. Hvis du vanner for mye, kan resultatet bli at røttene søker oppover i stedet for nedover, noe som også gjør at ferdigplenen ikke etablerer seg i underlaget.
Forleng vanningsintervallene gradvis. Den tredje uken kan du vanne hver tredje dag, og den fjerde uken hver fjerde dag.
Steg 8 – Gjødsle plenen
Etter tre til fire uker bør du gjødsle plenen. Vanning gjør at noe av næringen i jorda vaskes vekk, og dette kan gi lysegrønn plen. Gjødsling tilfører næring til jorda, og bør gjøres totalt to til tre ganger i løpet av en sesong.
Bruk ca 3 kg Ferdigplen gjødsel per 100 m2, samme mengde som da du forberedte underlaget. For å unngå sviskader på plenen, anbefaler vi å gjødsle rett før regnvær eller vanning.
Steg 9 – Plenen er klar til bruk
Når plenen er klar til bruk avhenger av vær og temperatur. Har du lagt plenen i den varmeste årstiden, kan det hende at plenen krever en lengre periode med vanning, men som regel er den klar til bruk tre til fire uker etter at den ble lagt.
En god måte å sjekke om plenen er klar på, er å gripe tak i gresset med hånda. Hvis plenen sitter fast, har røttene etablert seg tilstrekkelig, og plenene er klar til å brukes. Hvis du kjenner at plenen gir etter, bør du fortsette å følge vanningsintervallene og vente en ukes tid.
Lykke til med legging av ferdigplenen!